Nacionalni park "Plitvička jezera"

Sudionici „17th European Carabidologists Meeting“ posjetili Nacionalni park Plitvička jezera

29/09/2015

European Carabidologists Meeting održava se svake dvije godine u drugoj Europskoj državi, sa sudionicima i izvan Europe (Kanada, SAD, Japan, Kina, Koreja). Hrvatskoj je ove godine po prvi puta pripala čast da organizira 17th European Carabidologists Meeting i da okupi vodeće stručnjake među kojima se nalaze rektori i dekani Europskih sveučilišta, urednici vrhunskih znanstvenih časopisa, ali i značajan broj mladih istraživača. Kongres je održan u Primoštenu od 20. do 25. rujna. Više detalja o Kongresu možete doznati na http://17ecm.biom.hr/.

Kao neizostavan dio svakog kongresa po završetku kongresnih priopćenja organizirana je i stručna ekskurzija s ciljem da se sudionici upoznaju s kulturnim i prirodnim vrijednostima Hrvatske. Dio stručne ekskurzije 26. rujna proveli su u Nacionalnom parku Plitvička jezera gdje im je u Znanstveno stručnom centru „dr. Ivo Pevalek“ održana prezentacija, a potom organiziran obilazak Parka.

Djelatnici Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka imali su priliku upoznati se i družiti s nekima od vodećih stručnjaka i istraživača trčaka (Carabidae) te uz put razgovarati o dosadašnjim i planiranim istraživanjima ove zanimljive i značajne skupine kukaca u Parku. Zbog svojih ekoloških značajki trčci mogu poslužiti kao pokazatelji kvalitete staništa i u utvrđivanju posljedica sukcesijskih procesa po biološku raznolikost nekog područja.

Kratki posjet eminentnih znanstvenika, predvođen predsjednicom Organizacijskog odbora Kongresa dr. sc. Lucijom Šerić Jelaska, slučajnim opažanjem obogatio je listu sa prije utvrđenih 27 vrsta trčaka na području Nacionalnog parka Plitvička jezera za novi rod (Abax) i novu vrstu Abax ovalis.